Today.ua

В Україні прогнозують неконтрольоване зростання ціни на стратегічний продукт

В Україні прогнозують різке зростання ціни на один зі стратегічних продуктів, який становить основу харчування багатьох родин. Йдеться про картоплю. Її вартість уже побила всі рекорди, але є прогноз, що найближчим часом вона не спиниться і зростатиме далі.

Експерти кажуть, що зростання ціни буде пов'язано з імпортними поставками цього овочу.

Вже зараз ціна на картоплю коливається в межах 18-23 грн за кілограм. І це вже в 4 рази перевищує минулорічні цифри. Таке зростання ціни на картоплю пов'язане з кількома чинниками:

Через це ціни на картоплю почали зростати ще в останні місяці минулого року. Цьогоріч, коли ціни на внутрішньому ринку перевищили європейські, українські оптовики почали закуповувати картоплю за кордоном. Здавалося б, це мало наситити ринок, і ціни на ньому мали піти донизу.

Але вийшло не так. Через дорогу логістику на ринку утримується висока ціна на картоплю яка й не думає падати. Крім того, незабаром вітчизняних запасів майже не залишиться, і на нашому ринку пануватиме лише імпорт. Звісно, що бульба, привезена з Ізраїлю або Єгипту, дешевою бути не може.

Отже, українцям можна сподіватися на здешевлення цього овочу лише наприкінці весни – на початку літа, коли у продаж почне надходити картопля, вирощена а Україні.

Нагадаємо, в останні дні січня вартість білої цибулі зросла до 140 грн за кілограм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ