Today.ua

В Україні посилили вимоги до майбутніх пенсіонерів

В Україні з 2024 року посилили вимоги до майбутніх пенсіонерів. Тепер громадяни, які планують вийти на заслужений та відпочинок та отримувати виплати від держави, можуть зробити це, накопичивши вже не 30, а 31 рік стажу. Тим, кому його не вистачає, доведеться працювати до 63 чи 65 років.

Цього року українці, які мають намір вийти на пенсію у 60 років, мають офіційно опрацювати 31 рік. Надалі ця вимога щорічно збільшуватиметься. Так, у 2025-му потенційним пенсіонерам буде потрібно вже 32 роки стажу, а у 2028-му – від 35 років.

Якщо вимога щодо стажу не виконана, є можливість стати пенсіонерів не у 60, а у 63 роки. У 2024 році для цього потрібно опрацювати від 21 року, у 2025 році – від 22 років, а у 2028 році – вже від 25 років.

Старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко повідомила, що в українських пенсіонерів при виході на пенсію в середньому накопичено 32 роки стажу. Тому для більшості громадян норма цілком досяжна. Однак у майбутньому ситуація зміниться і значна частина українців не зможе своєчасно вийти на пенсію. Їм доведеться працювати до 63 чи 65 років.

Якщо стаж становитиме від 15 років, можна буде стати пенсіонером у 65-річному віці, а якщо громадянин офіційно працював від 21 року, він може розраховувати на виплати у 63-річному віці.

На думку Ткаченко, запровадження особливих критеріїв для пенсіонерів краще було б замінити на підвищення пенсійного віку для всіх українців.

Нагадаємо про соціальний експеримент, під час якого з'ясувалося, що мінімальної пенсії українського пенсіонера вистачить на два візити до АТБ.

Також повідомлялося, чому потрібно одразу знімати пенсію з картки та не залишати її там довше, ніж на шість місяців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ