Ціни на деякі овочі у середині жовтня змінилися. Після сезонного здешевлення цінники на моркву, помідори та часник почали різко зростати. Аналітики проекту EastFruit пояснили причини збільшення вартості цих овочів.
Так, станом на 18 жовтня, на українському ринку морква подорожчала в середньому на 37%. Виробники готові відвантажувати продукцію за 6-10 грн/кг ($0,17–0,28/кг). У супермаркетах морква на сьогоднішній день продається в середньому по 8,40 грн за кг.
Причиною зростання цін на овоч аналітики називають в першу чергу збільшення попиту. У той же час більшість фермерів призупинила продаж моркви високої якості в очікуванні ще більшого зростання цін і заклала основний обсяг врожаю на зберігання. До реалізації вони пропонують лише надлишки, внаслідок чого пропозиція цього коренеплоду на ринку дещо скоротилася.
При цьому, незважаючи на підвищення цін, зараз морква в Україні коштує на 52% дешевше, ніж в аналогічний період минулого року. Учасники ринку вважають, що подальше подорожчання може мотивувати фермерів почати розпродаж моркви зі сховищ, що призведе до збільшення постачання і, як наслідок, до зниження цін.
Щодо цін на помідори, то середній цінник на сьогоднішній день становить 69 грн за кг. Ще наприкінці вересня червоні помідори в супермаркетах коштували в середньому 49,78 грн за кг. Вартість рожевих томатів перевищила позначку 65 грн/кг. Через заморозки, які несподівано прийшли в Україну на початку жовтня, частина врожаю зникла. На щастя, це була менша частина, але все одно для фермерів це стало приводом для підвищення цін на вже зібраний урожай, щоб компенсувати втрати.
Подорожчання торкнулося і часнику. Станом на 18 жовтня, кілограм часнику в Україні в середньому коштує 138,70 грн. Середньомісячний цінник у вересні становив 122 грн за кг. За словами аграріїв, ціни на часник пішли вгору через скорочення площ під цьогорічний посів завдяки падінню вартості минулого врожаю.
Раніше повідомлялося, що в Україні чекають стрімкого зростання цін на огірки, перець та кабачки.