В Україні почали випікати унікальний хліб, який може зберігатися півроку і навіть більше. Він не пліснявіє, не псується і не втрачає своїх поживних якостей. Цей хліб унікальний ще й тим, що він виготовляється за авторською рецептурою українських технологів. Більш ніде в світі такий продукт не виготовляють.
Виробництво такого унікального хліба освоїв концерн Хлібпром. Його продають під брендом AGROLA.
Довговічності продукту досягають завдяки його пастеризації. Пастеризація є поширеною процедурою при виробництві молока, однак для підвищення терміну придатності хліба можна використовувати по суті аналогічний процес.
Дотепер підвищеного терміну придатності хліба вдавалося досягати лише за рахунок вакуумної упаковки, з якої видалялося повітря. І це затримувало поширення бактерій у випічці. Це дозволяє також якийсь час споживати такий продукт без замороження і без додавання у випічку консервантів. Та все ж, такий продукт має обмежений строк придатності.
У Хлібпромі кажуть, що обрали саме такий спосіб - термообробку хліба шляхом пастеризації, через те, що при цьому в продукті зберігаються всі корисні речовини. Він містить ті самі поживні речовини і ферменти, що й звичайний хліб, який не пастеризували. Пастеризації піддають свіжоспечений житній та заварний хліби.
Пастеризують хліб при температурі 78 градусів. Процедура підходить як до порізаної хлібини, так для цілого буханця. Для загортання хліба використовують термостійкі пакувальні матеріали.
Такий хліб не втрачає своєї придатності упродовж 3-9 місяців. Виробник може гарантувати, що в ньому не з'явиться пліснява. Звісно, він може зачерствіти і стане не таким смачним, як свіжа хлібина. Але він залишатиметься придатним для вживання.
Така властивість нового хліба особливо актуальна зараз, під час війни. Адже в окремі регіони неможливо щодня доставити свіжу випічку. Отже, люди можуть запастися таким продуктом і споживати його тривалий час, не боюсь завдати шкоду організму.
Нагадаємо, хліб в Україні почав стрімко дорожчати.