Today.ua

В Україні почали блокувати канали TikTok

Центр протидії дезінформації (ЦПД) домігся блокування 24 TikTok-каналів на території України. Ця робота буде продовжена.

Центр протидії дезінформації працює при Раді з національної безпеки та оборони. На нього покладено функцію протидії російській пропаганді та інформаційним спецопераціям.

У межах цих повноважень ЦПД склав список потенційно небезпечних каналів популярної китайської соціальної мережі TikTok. Повідомляється, що до нього потрапили, зокрема, канал екстелеведучої Діани Панченко, блогерів Мирослава Олешка та Анатолія Шарія.

Перші 24 канали зі списку Центру протидії дезінформації вдалося заблокувати на території України. Цю роботу у ЦПД планують продовжити.

Українців закликають допомогти у цьому. Повідомлення про канали із сумнівним контентом можна надсилати на електронну адресу Центру протидії дезінформації при РНБО: cpd@rnbo.gov.ua.

Аналогічні претензії українські силові відомства мають і до діяльності популярного месенджера Telegram. Начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк раніше висловлювався із цього приводу.

"Дійсно, Telegram активно використовується в дезінформаційних кампаніях Російської Федерації. Є низка вже створених і постійно додаються нові під виглядом українських, які нібито знаються на внутрішній ситуації у провладних кабінетах. Але насправді ці канали є російськими, через них спеціально запускається дезінформація, щоб впливати на наших людей", - заявив Вітюк.

У відомстві закликали Telegram, Facebook та Google відкрити представництва в Україні, щоб можна було оперативно розв'язувати питання з обмеженням доступу до каналів, які просувають російські наративи.

Ілля Вітюк також заявив, що дані компанії мають створити спеціальні сервери на території нашої країни, щоб весь контент українського сегмента знаходився під юрисдикцією місцевих судів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ