Today.ua

В Україні перед Новим роком суттєво подорожчають цитрусові: до яких цін готуватися

Напередодні новорічних свят багато продуктів в Україні дорожчатимуть. Крім м'яса, овочів та яєць, подорожчання торкнеться також цитрусових, на які традиційно напередодні свят підвищений попит.

Про грудневі ціни на апельсини та мандарини розповіла керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар" Львова Тетяна Шувар.

За її словами, на ринок зараз надходить імпортні партії фруктів з Африки, Італії, Іспанії, Туреччини, а незабаром очікуються поставки з Греції. Ціни на імпортні цитрусові у грудні коливатимуться в межах 45-100 гривень за кілограм, що на 4% дорожче, ніж рік тому.

Ціноутворення цитрусових залежить від розміру та країни походження – найдорожчі фрукти надходять з Італії, Іспанії та Греції, а найдешевші – з Туреччини.

Експерт пояснила, що цінники на цитрусові починають зростати, і, як правило, за 10-14 днів до свята Миколая, коли пропозиція ще невелика, вони найвищі. Потім після 6 грудня вартість цитрусових може знизитися на 5-10%, а за тиждень до Нового року знову підскочити.

Банани, на думку експерта, перед святом Миколи додадуть у ціні 10%, а потім подешевшають.

Скільки коштують мандарини та апельсини в супермаркетах

Станом на 22 листопада, кілограм апельсинів коштує в середньому близько 70 гривень. Найдорожчі – турецькі апельсини (по 69,90 грн за кг). Вартість кілограма бананів на сьогоднішній день складає 52,17 грн за кг.

Турецький мандарин сорту "Суцума" продають у торгових мережах по 45-60 грн за кг, а італійська "Климентина" у листопаді коштує 60-68 грн за кілограм.

Раніше повідомлялося, що українські супермаркети змінили ціни на картоплю, капусту, цибулю та моркву у листопаді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ