Today.ua

В Україні ожив ринок праці: названо топ найбільш затребуваних професій

В Україні спостерігається сезонне пожвавлення на ринку руди – значно побільшало вакансій. Названо найзатребуваніші професії.

У вересні найпопулярнішою спеціальністю в Україні став продавець. Таких вакансій на сайті OLX зафіксували 11,7 тисячі. Середня заробітна плата таких фахівців – 13,5 тисяч гривень.

Друге місце у рейтингу посідають водії. Для них було 7722 пропозиції щодо роботи. Медіанна зарплата – 25 тисяч гривень.

На третьому місці опинилися будівельники. Роботодавці шукали різноробочих та опублікували 4948 оголошень із середньою заробітною платою 16,5 тисячі гривень.

Також активно запрошували на роботу кухарів – для них зареєстрували 4624 вакансії з медіанною зарплатою 15,6 тисячі гривень.

П'яте та шосте місце посіли вантажники – 3326 пропозицій та із середньою зарплатою у 14,6 тисячі гривень, та швачки – 3195 оголошень та 17,5 тисячі гривень доходу.

Також були потрібні продавці-консультанти - 3128 вакансій. Середня заробітна плата для них становила 14 тисяч гривень.

В Україні очікується дефіцит працівників

2022 року конкуренція за робочі місця становила 9 осіб на одну вакансію, а у 2023-му – всього 2. За даними Державного центру зайнятості, у липні було 83 тисячі вакансій, а у вересні кількість збільшилася до 103 тисяч. Роботи більше у Києві та Київській області, у Львівській, Дніпропетровській, Одеській областях.

У столиці та Львові пропозиція роботи перевищує попит. Максимальний дефіцит кадрів спостерігається у будівництві та переробній промисловості. Найбільше потрібні працівники у торгівлю та ті, які володіють інструментами.

Очікується дефіцит інженерів, кухарів, сімейних лікарів, медсестер, практичних психологів, охоронців, офіціантів, перукарів та соціальних працівників.

Раніше повідомлялося, що в Україні з'явилася високооплачувана робота для водіїв із зарплатою до 143 тис. грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ