Today.ua

В Україні хочуть ввести гарантовану соціальну допомогу, - Жолнович

В Україні з 2024 року хочуть запровадити єдину уніфіковану гарантовану соціальну допомогу, яка залежатиме від базового доходу сім'ї. Про плани уряду заявила міністр соціальної політики України Оксана Жолнович.

За словами Жолнович, соціальну допомогу українцям планується перерахувати таким чином, щоб її розмір не був прив'язаний до прожиткового мінімуму, а залежав конкретно від доходів певної родини.

Відповідний законопроект уже подано Верховною Радою до парламенту і буде винесено на голосування. Після цього його має підписати президент. За планами уряду, якщо все піде за планом, то з липня 2024 року проект закону набуде чинності.

Глава Мінсоцполітики розповіла, як пропонується розраховувати розмір гарантованої соціальної допомоги.

"Приблизно так це буде виглядати. Базова величина для першого члена сім'ї становить 100% і дорівнює, скажімо, тим більше 6000 гривень. Тому що якщо він або вона живуть самі, то повинні витрачати кошти на всі базові потреби. Якщо є сім'я з трьох осіб – мама, тато, дитина – ми кажемо, що перша має точно мати 100%, другу ми порахуємо 70%. Якщо це дитина, то це, звичайно, – 100%, тому що на дитину витрати будуть трохи більшими. інвалідністю — також 100%. Якщо це особа пенсійного віку, але в неї низька пенсія, — це також 100%", — пояснила Жолнович.

Таким чином, в залежності від категорії одержувачу соцдопомоги нараховуватимуть 100% або 70% базового доходу.

"Складаємо все, що ці люди отримують, і дивимося, чи виходить такий базовий дохід на кожного. Якщо не виходить, різницю покриваємо цією уніфікованою соціальною допомогою", - зазначила Жолнович.

Раніше повідомлялося, хто з українців може податись на виплати до 1 листопада включно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ