Today.ua

В Україні готують зміни у сплаті ЄСВ, - Верховна Рада

В Україні готуються зміни у правилах сплати ЄСВ. Верховна Рада запланувала переформатування системи сплати ЄСВ, перевівши рахунки Державної податкової служби до Пенсійного фонду.

У нашій державі хочуть посилити контроль над використанням коштів соціального страхування. Функції адміністрування ЄСВ може отримати Пенсійний фонд. Ці зміни підтримав комітет соціальної політики та захисту прав ветеранів.

У прессслужбі ВРУ утонили, что йдеться про законопроєкти №9569, 9570 та 9571. Вказано, що ЄСВ – основне фінансове джерело системи, проте адміністрування зараз не відповідає середньоєвропейським нормам на тлі складних соціально-економічних умов в Україні. Це важливо, оскільки від якості адміністрування ЄСВ залежить здатність системи соцстрахування профінансувати збереження, відновлення працездатності робітників та гарантії матеріального забезпечення українців, які втратили працездатність.

З 1 січня 2024 року усі адміністративні структури та адміністрування ЄСВ має виконувати ПФУ. Очікується, що він займатиметься:

Єдиний внесок оплачуватиметься на рахунки територіальних органів ПФУ через його вебпортал електронних послуг. Ініціатори законопроєкту вважають, що Пенсійному фонду вдасться посилити державний контроль над використанням коштів соціального страхування, і в країні масово створюватимуть облаштовані робочі місця для осіб з інвалідністю.

Нагадаємо, що ЄСВ – це податок, який сплачуть роботодавці або самі українці, які офіційно не працевлаштовані. Ставка становить 22% та залежить від розміру мінімальної зарплати.

Раніше повідомлялося, що роботодавці недоплачують внески на пенсію за працівників. Стало відомо, як перевірити сплату ЄСВ та свій страховий стаж.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ