Today.ua

В Україні буде жорсткий дефіцит соняшникової олії: виробники заявляють про зупинку заводів

В Україні вже незабаром соняшникова олія може потрапити до розряду жорсткого дефіциту. Так може статися через масове припинення роботи заводів, які займаються переробкою соняшника.

Про це розповіло видання Agricensus, посилаючись на джерела на ринку.

Про ймовірну зупинку переробних підприємств цього профілю заявили їхні власники. Причина – скорочення обсягів експорту олії, а також ціни на олію на світовому ринку. Так, вартість тони олії на світовому ринку зараз становить 835-840 $ тонну. Це на 60-70 $ менше, ніж було ще місяць тому.

"Це пов’язано з тим, що попит з боку основних напрямків експорту, таких як Індія, Китай і країни ЄС, залишається млявим, а пропозиція продукції в Чорноморському регіоні є більш ніж достатньою, зважаючи на присутність двох великих експортерів соняшникової олії в регіоні", — пояснили експерти.

Зокрема, один із найбільших імпортерів української олії, Індія, через війну в Україні переорієнтувалась на аналогічний товар російського та аргентинського походження.

Відповідно, в Україні на внутрішньому ринку упродовж останнього місяця соняшникова олія подешевшала у середньому на 7%, а ціни на шрот взагалі впали на 24%. В українських портах вартість шроту зараз становить приблизно $155-165 за тонну.

Водночас виробники, особливо із центрального та західного регіону, заявляють про низьку маржинальність виробництва олії. Це, крім усього іншого, обумовлено й подорожчанням логістики.

Через це власники заводів, що займаються переробкою соняшника та виготовлення соняшникової олії, заявляють про можливу зупинку виробництва, яке стало нерентабельним.

Відтак, якщо ситуація не поліпшиться, уже наступного року українці можуть зіткнутися з дефіцитом соняшникової олії. Адже аграрії також скоротять посіви соняшника через те, що його неможливо буде реалізувати.

Нагадаємо, нещодавно олія стала дешевшати і в торговельних мережах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ