В Україні будуть зростати ціни на продукти. Вони можуть зрости від 3 до 10 відсотків. Причина такого приросту цін – у дефіциті електроенергії.
Про це розповів в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.
За словами чиновника, ціни на продукти зростуть неминуче, оскільки дефіцит електроенергії в тому чи іншому обсязі із настанням холодів повернеться. І підприємствам доведеться коригувати свою роботу із врахуванням цього дефіциту.
За оптимістичним сценарієм цінники додадуть по 3-5% до тих цифр, що вже є. За песимістичних – продути можуть здорожчати й на 10%.
Популярні зараз
В Україні критично низький рівень народжуваності, - Жолнович
У Мережі показали інтер'єр концепту позашляховика Kraz Chumak
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
"10% це такий сценарій найбільш песимістичний. За умови, що підприємство буде більше 12 годин або навіть постійно працювати на генераторі", - уточнив чиновник.
За оптимістичного сценарію підприємствам не доведеться використовувати генераторний струм або доведеться його використовувати у мінімальній кількості. Однак і в такому разі ціни на продукти все одно зростуть. Звісно, не на 10%, але до 3-5% приросту слід очікувати на кожному ціннику. Це пов'язано з тим, що підприємствам доводиться купувати електроенергію за ринковою ціною. А вона дедалі відчутніше зростає.
Однак в аграрному секторі не все так однозначно у ціноутворенні. Адже не можна забувати, що попереду у нас серпень, вересень та ще й жовтень, коли в країні триває активне збирання врожаю. Зокрема, садових та овочевих культур. Тобто ринок ці два-три місяці буде завалений овочами та фруктами. І звісно, виробники будуть змушені знижувати на них ціни, щоб якомога швидше їх продати. Адже овочесховища, пристосовані до тривалого зберігання продукції, мають обмежену місткість. Тому аграріям доведеться спродувати її лишки.
Так, наприклад, було торік із продажем картоплі та інших овочів борщового набору. Так буде й цьогоріч. Завдяки сезонному зниженню цін можна зробити хоч якісь запаси на зиму. Якщо, звісно, є пристосований підвал для зберігання овочів. Та навіть якщо такого приміщення немає, то можна дещо законсервувати, щоби взимку витрати на продукти були хоч трішки меншими.
Нагадаємо, в українських супермаркетах суттєво скоротився запас продуктів.