Today.ua

Українцям завищували тариф на електроенергію: суд зобов'язав повернути переплату споживачам

Багатьом споживачам були необґрунтовано завищені тарифи на електроенергію. Через це їм довелося регулярно переплачувати за електрику. Цей факт було доведено в суді. Тож тепер українцям мають повернути гроші.

Про це стало відомо з повідомлення Рівненської обласної прокуратури.

Як з'ясувалося, постачальник регулярно завищував багатьом споживачам тарифи на електроенергію. Йдеться, зокрема, про медичні та освітні заклади, а також про деякі інші заклади, що утримуються за кошти з обласного бюджету. Для них, на відміну від побутових споживачів, які нині оплачують електрику за фіксованою ціною 2,64 грн/кВт-год, ціни залежать від ринкових коливань і не є стабільною величиною.

Однак навіть при цьому підвищення тарифів має бути економічно обґрунтованим. Постачальник не може призначати їх "зі стелі". Але схоже, що саме так і вийшло.

"Прокурори органів Рівненської обласної прокуратури вкотре довели факти неодноразового безпідставного збільшення ціни за одиницю товару та укладення незаконних додаткових угод до договорів на постачання електроенергії для освітніх і медичних закладів громад Рівненщини та закладів обласного підпорядкування", - ідеться в повідомленні обласної прокуратури.

Оскільки факт завищення тарифів для бюджетних закладів було доведено в суді, то тепер постачальнику доведеться повернути гроші всім, хто оплачував електрику за завищеними цінами. Сума переплати склала мільйони гривень. Таким чином, споживачі отримають назад 5,3 мільйона гривень.

Що стосується побутових споживачів, то для них поки що тариф на електроенергію залишається однаковим по всій Україні - 2,64 грн/кВт-год. Однак через збитки, яких було завдано українській енергетиці внаслідок ракетної атаки 22 березня, тариф для населення, вочевидь, переглянуть. Цього, зокрема, не заперечують і в Міненерго. Хоча конкретних нових значень і дат поки що не називають.

Нагадаємо, до завершення опалювального сезону тариф на електроенергію для населення точно не підвищать. Опалювальний сезон в Україні офіційно триває до кінця квітня. Хоча цьогоріч енергетики заявили, що опалення відключать раніше. До речі, у багатьох містах батареї вже холодні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ