Today.ua

Українцям порадили не продавати долари, які подорожчають: “Дно досягнуто“

В Україні подешевшав долар – громадяни масово скуповують валюту. Їм порадили не продавати її, бо такого низького курсу більше не буде.

Економісти відзначили рекордне здешевлення долара у січні. Українці масово скуповують валюту. За даними на 11 лютого, середній курс продажу становив 38,05 гривні. Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко зазначив, що це "менше, ніж нічого".

Курс долара у купівлі залишився незмінним – 37,60 гривні.

12 лютого НБУ встановив офіційний курс долара – 37,62 гривні. Аналітики відзначили високий попит на валюту на готівковому ринку. Фінансовий аналітик Андрій Шевчишин повідомив, що у січні було побито рекорд 11-річної давності з купівлі готівкової валюти - у ній зацікавлені як приватні підприємці, так і населення.

Охріменко погоджується з колегою. Він уточнив, звідки у населення мільярди на купівлю валюти. Насамперед йдеться про гроші військовослужбовців, які одержують високі зарплати. Частину цих коштів вони переводять у валюту – про запас.

По-друге – це бізнес, який отримує високий прибуток. Вказано, що Нацбанк регулярно продає валюту за заявками банків, щоб не було дефіциту готівки. У результаті вдається утримати стабільний курс, попри високий попит.

Українців закликали не продавати валюту

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин вважає вигідними короткострокові гривневі депозити – на три місяці під 10-12% річних. Вони дозволять трохи заробити. Вклади також перевищать рівень інфляції, яка очікується на рівні 8-9%.

Олександр Охріменко назвав вдалим рішенням інвестиції у військові облігації, вигода на 4-6% більша порівняно з банківськими депозитами. Громадяни можуть не лише отримати вищі відсотки, а й отримати дохід, який не оподатковується, на відміну від депозитів. Проте потрібна сума від 40 тис. грн. Аналітик назвав валютні облігації вигіднішими за гривневі.

Андрій Шевчишин порадив без нагальної потреби не продавати валюту, бо курс низький. Найкраще купувати її, але не розраховувати на швидкий дохід.

"Прибутку доведеться чекати довго, можливо рік і більше. Плюс "твердої" валюти – ви гарантовано забезпечуєте свої заощадження від знецінення, адже долар навряд чи дешевшатиме надалі, дно досягнуто", - цитує експерта ТСН.

Нагадаємо, що у Британії назвали курс долара в Україні відповідно до індексу Біг Мака – 19 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ