Деякі продукти в Україні за останній місяць подешевшали. Зокрема, найбільш кардинальне падіння цін сталося на овочі та фрукти. У той час як яйця, м'ясо та хліб стрімко дорожчають, ціни на цибулю, картоплю, капусту та моркву знизилися більш, ніж удвічі.
У середньому, за підрахунками Інституту агроекономіки, овочі у жовтні подешевшали на 9,7%, а фрукти – на 5,1%. При цьому у серпні зниження цінників було на рівні 37,6% та 4,2%.
Так, у вересні цибуля подешевшала до 11,90 грн/кг. Станом на 15 жовтня, овоч коштує в середньому 12,27 грн за кг. Моркву продають за 8 грн/кг. Вартість капусти впала з 49 грн/кг до 7,60 грн/кг.
Також в українських супермаркетах у жовтні знизилися ціни на соняшникову олію (-1,6%), рибу та продукти з риби (-0,4%). Подешевшали і гречка з рисом, а також яблука, лимони та мандарини. З настанням холодів попит на цитрусові пожвавлюється і їхня пропозиція зростає, а ціни падають.
Популярні зараз
В Україні критично низький рівень народжуваності, - Жолнович
У Мережі показали інтер'єр концепту позашляховика Kraz Chumak
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
За даними вчених Інституту аграрної економіки, овочі восени подешевшали через те, що багато українців самостійно їх вирощують та збирають добрі врожаї.
При цьому м'ясо та сало, як і раніше, дорожчають. До кінця осені м'ясні продукти ще зростуть у ціні як мінімум на 5%, а свинина може ще й більше. Експерти вважають, що м'ясо дорожчатиме не тільки через підвищення вартості витрат на його виробництво, а й через скасування фіксованого курсу долара.
Раніше повідомлялося, що в Україні до зими ціни на яйця зростуть ще суттєвіше.