Today.ua

Українцям назвали тариф на електрику з 1 березня: інформація від Міненерго

В Україні обговорюють питання підвищення тарифу на електрику – це єдина комунальна послуга, яка різко подорожчала після початку повномасштабної війни. У Міненерго повідомили, скільки побутові споживачі платитимуть за кіловат-годину з 1 березня.

У перший місяць весни тарифікація на світло не змінюватиметься. Перегляд вартості послуги можливий лише після завершення опалювального сезону. Голова Міністерства енергетики Герман Галущенко заявив, що у березні українцям продаватимуть електрику по 2,64 грн/кВт-год. Цей тариф діє з червня 2023 року.

Міністр пояснив, що подорожчання послуги було пов'язане із пошкодженнями та руйнуваннями об'єктів енергетичної інфраструктури після ударів з боку російських окупантів. Якби рішення про перегляд тарифу не було ухвалено, взимку українці були б без світла. А так вдалося стабілізувати роботу енергосистеми, однак у генерації залишаються втрачені потужності.

Наразі влада не планує підвищувати тарифи на світ. Аналітики вважають, що кіловат-година має коштувати не менше 6 гривень. Проте у Міненерго заперечують таку можливість. Галущенко назвав такі заяви "вкидом", який нічим не обґрунтований. Він уточнив, що ціни залишаться незмінними як мінімум до 1 травня поточного року.

 

Як менше платити за електроенергію

Побутові споживачі можуть зменшити платежі за світло на сотні гривень. З цією метою потрібно встановити двотарифний лічильник, який враховуватиме використання електроенергії за принципом день та ніч.

Так, з 7.00 до 23.00 кіловат-година коштуватиме 2,64 гривні – як завжди. Однак при використанні побутових приладів у період з 23.00 до 7.00 тарифікація буде вдвічі нижчою – лише 1,32 гривні. Окупність такого лічильника становитиме близько року, а потім розпочнеться чиста економія.

Раніше повідомлялося про те, якими будуть тарифи на газ у березні: постачальники оприлюднили вартість кубометра пального.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ