Today.ua

Українцям готують підвищення зарплати за рахунок скорочення персоналу: інформація від НБУ

Упродовж найближчого року (з квітня 2024 по березень 2025) українські роботодавці планують підвищення зарплати найманих працівників. Однак здебільшого воно відбуватиметься не за рахунок збільшення фонду зарплати, а за рахунок скорочення персоналу.

Такі тенденції простежуються у дослідженні "Ділові очікування підприємств України" за перший квартал 2024 року, опублікованому Нацбанком України.

Так, відповідно до результатів опитування, бізнес має намір підвищити упродовж 12 місяців зарплату найманим працівникам в середньому на 8,7%. Таку відповідь дали 62,6% респондентів. До речі, в четвертому кварталі 2023 року таких було менше – лише 57,9%.

Водночас роботодавці розуміють, що майбутній рік буде важким для України, як політично, так і економічно. Відповідно, вони не можуть гарантувати розквіту свого бізнесу. А отже, їм просто треба протриматись на ринку за будь-яку ціну. Зокрема, ціною їхньої відносної стабільності може бути наявність кваліфікованих кадрів. Їх треба зберегти. А отже, доведеться підвищувати спеціалістам зарплати.

Та оскільки великих доходів вони не очікують, то й збільшувати фонд зарплати не наважуються. Таким чином, підвищити зарплату персоналу можна лише за рахунок його скорочення. Звісно, що першими підуть під скорочення другорядні посади, а також найменш ефективні працівники. Звільнення працівників планують 6,3% опитаних роботодавців. Майже стільки ж їх було серед опитаних у 4 кварталі минулого року – 6,5%.

До речі, процес звільнення працівників вже розпочався навіть в одній із найстабільніших, як на сьогодні, сфер – у торгівлі продовольчими товарами. На ринку праці відчутно поменшало вакансій для продавців, а магазини почали скорочення персоналу.

Причому першими йдуть "під ніж" чоловіки, які там працюють. І не тому, що вони менш ефективні, а через те, що роботодавці нині не роблять ставку на чоловіків, як на стабільну робочу силу. Адже будь-якого дня їх можуть мобілізувати. Тому на робочих місцях, які не потребують надмірних фізичних навантажень, воліють залишати жінок, а чоловіків звыльняють.

Нагадаємо, 16 квітня Володимир Зеленський підписав новий закон про мобілізацію, і через місяць він набере чинності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ