Today.ua

Українцям доведеться обирати між субсидією та пільгами на комуналку

Пенсійний фонд роз'яснив, чи можуть українці одночасно оформити пільги та субсидії на комунальні платежі. Це стосується тих, хто за законом може претендувати й на те, й на інше.

У нашій країні діє перелік пільг, які дають змогу громадянам отримувати знижку на оплату послуг ЖКГ. Паралельно із цим існує субсидія. Це не те саме, і, хоча є громадяни, які підпадають під обидві норми закону, одночасно оформити й пільги, й субсидію у них не вийде.

Таке роз'яснення надав Пенсійний фонд України.

Зазначається, що субсидія за законом може бути оформлена незахищеними категоріями громадян, доходи яких не дозволяють їм оплачувати комунальні послуги в повному обсязі. Однак уточнюється: щоб оформити субсидію, не можна мати борги за комуналку.

На отримання пільг можуть претендувати громадяни наступних категорій:

Зазначимо, що пільга на оплату послуг ЖКГ може бути оформлена без урахування доходів сім'ї. Це регламентується постановою Кабінету Міністрів №389 від 2015 року. Залежно ж від середньомісячного доходу сім'ї пільга може покривати від 25% до повної вартості комуналки.

Нагадаємо, в уряді готують рішення щодо пільгових тарифів на газ. Йдеться про вартість газу для підприємств теплової комунальної енергетики. Нині вони користуються фіксованими тарифами на газ, проте термін їхньої дії спливає. Тому є план продовжити дію тарифів ще на один рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ