Today.ua

Українців попередили про тривалий блекаут взимку: як підготуватися до відключень світла

На Україну у зимовий період чекає тривалий блекаут. Про це співвітчизників попередив голова правління асоціації "Нафта та газ України" Андрій Закревський. Він закликав їх підготуватися до відключень світла.

Експерт у питаннях енергетики спрогнозував ситуацію зі світлом найближчим часом. Закревський вважає, що РФ спробує влаштувати в Україні системний триденний блекаут, але важких наслідків вдасться уникнути.

Інженер з видобутку нафти та газу заявив, що країна-агресор зосередиться на обстрілах в осінній та зимовий періоди. Він назвав помилкою окупантів масовані атаки на нашу інфраструктуру у жовтні минулого року.

"Якби вони почали це робити десь у грудні і атакували б миттєво, вони викликали б суто гуманітарний колапс в Україні. А за рахунок того, що вони почали в жовтні, то цим росіяни створили українцям щеплення психологічним звиканням", - зазначив Андрій. Закревський.

Фахівець дійшов висновку, що, щоб не робили рашисти, нас уже не злякати, а наслідки обстрілів можна буде усунути за кілька днів, максимум тиждень. Наголошено, що українці масово закупили генератори та навчилися працювати у складних умовах.

"Розумні люди об'єднуються на 3-4 "ларьки", створюють екосистему, яка спочатку заряджає генератором електричну банку, а вже потім вона роздає електричну енергію, і не треба, щоб генератор постійно працював. Такі екосистеми вже з'явилися, я сам собі таку придбав і всім раджу. Крім того, бізнес почав ставити собі сонячні панелі та замовляти пічки, бо зрозумів, що восени сонце не рятує, але треба обігрівати приміщення. Є приклади, коли люди встановлюють собі газоелектричні станції, не чекаючи держави, яка має це ставити, і виходять на ціну газу 3,72 грн", - пояснив аналітик.

Закревський вважає, що російські окупанти цього разу зосередять сили на об'єктах газової інфраструктури. Багато електриків, сантехніків і енергетиків були мобілізовані, тому може виникнути дефіцит працівників. На думку експерта, їх треба повертати з фронту, щоб забезпечити споживачам допомогу у тилу.

Українцям порадили купити світлодіодні гірлянди та по блоку батарейок для їхньої зарядки. Вони зможуть горіти щонайменше по 4-5 днів. Андрій Закревський наголосив, що якщо придбати таку гірлянду із підключенням до павербанку, її вистачить надовше.

Раніше повідомлялося, що українські банки вже готуються до зимового блекауту: стало відомо, як вони працюватимуть під час відключення електроенергії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ