Today.ua

Українців попередили про майбутнє подорожчання продуктів: з'явився перелік

В Україні очікується підвищення цін на харчові продукти. Вартість низки асортиментних позицій може збільшитись на 5-8%. З'явився список товарів, що подорожчають найближчим часом, а також названо причину негативної тенденції.

Перший віцепрезидент Торгово-промислової палати України Михайло Непран повідомив, що дорожчатимуть окремі категорії продуктів, які не виробляють у нашій країні.

Польські фермери, котрі заблокували кордон, створили серйозні проблеми для імпорту. Держбюджет втратив близько 8 млрд грн. Зменшились митні платежі. Бізнес щодня втрачає по 700 тисяч євро. Споживчі ціни зростають.

За словами аналітика, в Україні немає дефіциту товарів будь-якої групи. Проте дії польських аграріїв можуть призвести до зростання цін на свіжі овочі. Нагадаємо, їх привозять з Європи через Румунію, а інші шляхи імпорту обходяться дорожче.

"Також можуть подорожчати елітні вина, коньяки, сири, бакалія, риба та морепродукти. Це товари, які Україна не виробляє. Вони можуть подорожчати на 5 чи 8%", - поділився Непран.

Економісти обіцяють, що ті продукти, які вирощують в Україні, не дорожчатимуть. Зокрема йдеться про овочі борщового набору.

Нагадаємо, що за даними Держстату на лютий, в країні подешевшала гречка. Середня ціна за кілограм крупи становить 28 грн. Яйця також подешевшали – до середніх 49,6 грн за десяток.

Голова комітету закордонних справ Сейму Польщі Павло Коваль поділився думкою, як розв'язати проблему на кордоні України та Польщі. Він заявив, що проблему слід вирішувати на урядовому рівні. У такому разі конфлікт буде вичерпано за лічені тижні.

Раніше повідомлялося, що в Україні подешевшали м'ясо та сало, а також яйця, які  зазвичай у ціні навесні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ