Today.ua

Українці в Німеччині можуть отримати безкоштовне житло: які умови необхідно виконати

Українські біженці у Німеччині можуть розраховувати на безкоштовне житло. Послуга доступна для тих громадян, які отримують допомогу від Jobcentre або від Sozialamt.

Щоб не платити за оренду житла, потрібно спочатку оформити відповідне свідоцтво, яке називається Wohnberechtigungsschein. Якщо ви підпишете договір про оренду з власником квартири без цього документа, тоді платити за житло доведеться зі своєї кишені, і держава ваші витрати не покриє.

Біженцям з України потрібно знайти квартиру, яку вони хочуть орендувати, та написати заяву про отримання компенсації коштів за оренду у довільній формі в Jobcentre, в якій необхідно вказати:

Найчастіше Jobcentre перераховують кошти за оренду відразу безпосередньо роботодавцю.

Багато центрів зайнятості розраховують оплату так: на одну особу квартира площею до 50 кв.м, а на чотирьох осіб – до 85 кв. м. Біженцям покривають витрати не лише на оренду, а можна ще й отримати компенсацію за опалення. Решту комунальних послуг потрібно оплачувати вже самостійно.

Допомагають і з оплатою застави (Kaution). Як правило, це сума із 2-3 щомісячних оплат оренди. Центр зайнятості видає позику на зазначену суму, а потім частинами відраховує ці кошти з допомоги по безробіттю. Найчастіше це 10% від щомісячних виплат.

Раніше повідомлялося, що в Німеччині підвищать допомогу з безробіття українським біженцям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ