Today.ua

Українські біженці в Ірландії почали отримувати листи про екстрадицію: у Мін'юсті дали коментар

Українським біженцям в Ірландії розіслали фейкові листи про екстрадицію. У Міністерстві юстиції країни попередили, що такі розсилки є фіктивними і не мають жодного відношення до відомства.

У підроблених листах сказано, що українців можуть екстрадувати до України для мобілізації. У розсилках йдеться про те, що Мін'юст нібито отримав запит від уряду України на екстрадицію осіб, придатних для служби у Збройних Силах, і зобов'язує українців з'явитися у Високий суд у жовтні. Там нібито має відбутися "слухання на запит на екстрадицію".

Якщо людина не з'явиться, їй "можуть видати ордер на арешт та утримувати під вартою до завершення процедури екстрадиції".

У Міністерстві юстиції Ірландії повністю заперечують свою причетність до цих розсилок та називають це шахрайством. Можливо, це справа рук російських спецслужб.

Громадян закликають, якщо вони не впевнені в оригінальності листів від Міністерства юстиції Ірландії, звертатися особисто до Мін'юсту за інформацією по номеру 1800 221 227.

На початку лютого у Великій Британії також розповсюджували фейкові листи про українців. У них господарів житла нібито просили повідомляти інформацію про чоловіків з України, які проживають у них.

Британська влада тоді заявила, що "листи" на урядових бланках – підробка. Такі фейки часто поширюють, щоб дестабілізувати ситуацію в суспільстві. Це впливає і на українських біженців, і на громадян країни, яка їх прихистила.

Раніше повідомлялося, що європейські країни зробили офіційну заяву про те, що не видаватимуть Україні чоловіків-ухилянтів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ