Today.ua

Україні заборонять використовувати гроші США для виплати пенсій: Сенат представив законопроект про допомогу

У США погодили двопартійний законопроект щодо фінансової підтримки Україні. Сенат вирішив заборонити нашій країні використовувати американські гроші для виплат пенсій.

Загальна сума допомоги становить понад 118 мільярдів доларів. Ці кошти сенатори планують направити Україні та Ізраїлю, а також на зміцнення південного кордону США.

Близько 60,1 мільярда доларів має отримати Україна. У законопроекті вказано заборону на відшкодування пенсій за рахунок бюджетної підтримки США. Таким чином, якщо Конгрес підтримає запропонований законопроект про додаткові асигнування, Україна більше не використовуватиме кошти для виплат пенсіонерам.

"Комітет з асигнувань Сенату оприлюднив текст законопроекту про пакет міжнародної допомоги США, у тому числі для України, та міграційну реформу, яка є умовою підтримки республіканцями міжнародної допомоги США", - повідомила посол України Оксана Маркарова.

 

Реакція президента США

Джо Байден вже ознайомився з документом та закликав Конгрес погодити його. Він наголосив, що США мають зупинити апетит Володимира Путіна до влади та контролю в Україні, тому що російський диктатор не обмежиться Україною – і ціна миру для США стане вищою.

"Я закликаю Конгрес об'єднатися і швидко ухвалити цю двопартійну угоду. Покладіть її на мій стіл, щоб я міг негайно підписати її як закон", - зазначив американський лідер.

Початкове голосування заплановане в середині тижня, але законопроект може зіткнутися з опором у Палаті представників, де більшість республіканців. Майк Джонсон, речник Палати представників, вже пообіцяв його заблокувати.

Нагадаємо, що американські сенатори не могли домовитись з осені 2023 року. Демократи та республіканці не досягли консенсусу у питанні заходів щодо посилення імміграційної політики та зміцнення кордону з Мексикою. Республіканці зробили посилення контролю ключовою умовою надання додаткової допомоги українцям.

Раніше у США повідомили, коли Україна отримає пропозицію вступити до НАТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ