Today.ua

Українець відмовився платити за доставку газу та звернувся до суду: його борг збільшили на 7000 грн

Деякі українці не згодні оплачувати доставку газу, вважаючи цю комунальну послугу неправомірною. Проте звернення до суду не допоможе уникнути обов'язку. Стало відомо, що борг одного з побутових споживачів збільшили після апеляції.

Українець вирішив оскаржити борг за доставку газу, розмір якого складав близько 10 000 грн. Торік у грудні Луцький міськрайонний суд Віталій Ковтуненко відмовив Волинеблгазу у стягненні заборгованості за розподіл. Рішення було обґрунтоване тим, що постанови НКРЕКП не пройшли держреєстрацію в Мін'юсті. У комісії довели, що її рішення не підлягають такій реєстрації.

Волинський апеляційний суд скасував рішення Луцького міськрайонного суду. В ухвалі зазначено необхідність задовольнити позов облгазу та стягнути борг за доставку зі споживача. Примітно, що тепер йому доведеться внести быльшу суму, ніж потрібно спочатку. З відповідача вирішили стягнути судові витрати – це додатково 7000 грн.

Комунальники закликають не накопичувати борги за комуналку. Відомо, що вартість газу залишається незмінною з початку повномасштабної війни. Чинить мораторій на підвищення тарифів. Вони залишаться стабільними як мінімум до завершення опалювального сезону, а потім питання обговорюватимуть на рівні уряду.

У 2024 році в українців з'явився третій платіж за газ – вони зобов'язані сплачувати за обслуговування внутрішньобудинкових труб. Відповідні перевірки проводитимуться раз на три чи п'ять років. Однак плата може стягуватися в невеликому розмірі помісячно.

Розмір третього комунального платежу на газ буде різним для всіх українців і коливатиметься у межах 40-1500 грн. Він залежить від кількості квартир у будинку та стану труб.

Нагадаємо, які саме тарифи на газ діятимуть в Україні у березні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ