Today.ua

Україна збільшила у 10 разів виробництво найнебезпечнішої для російського флоту ракети

Україна у багато разів збільшила виробництво ракет "Нептун". Останнім їхнім трофеєм у неділю став рятувальний корабель ВМС Росії "Комуна".

"Нептун" виготовлено на базі радянської ракети Х-35, яка вироблялася в Україні. Вона вважалася лише прототипом і вперше була випробувана в бойових умовах після початку повномасштабного вторгнення.

Дебют вийшов тріумфальним – саме ракетою "Нептун" було відправлено на дно флагман Чорноморського флоту РФ крейсер "Москва". З того часу ця ракета неодноразово використовувалася для знищення російських кораблів.

Саме ракетою "Нептун" у неділю було завдано удару по рятувальному кораблю "Комуна".

Посилаючись на свої джерела, Forbes повідомило, що Україні вдалося вдесятеро збільшити виробництво ракет "Нептун". Про це українські чиновники, за даними видання, повідомили своїм американським колегам.

"Якщо всього кілька десятків "Нептунів" могли потопити крейсер і пошкодити кілька інших кораблів, а також засоби протиповітряної оборони та допоміжні засоби, уявіть, що могла б зробити сотня "Нептунів"", - пише автор статті.

Також повідомляється, що українським фахівцям з КБ "Луч" вдалося модернізувати цю ракету. Шляхом збільшення розмірів "Нептун" тепер може мати достатньо палива, щоб вражати цілі на відстані 320 кілометрів. До Севастополя від лінії фронту близько 250 км.

Вперше так званий "Довгий Нептун" було застосовано у серпні минулого року. Йому вдалося ушкодити російську батарею С-400 у Криму. У березні ці ракети використовувалися для удару по чотирьох кораблях ВМФ Росії в Севастополі. Також було знищено нафтобазу та портові комунікації.

Раніше стало відомо, що Україна створила новий ударний безпілотник, який може пролетіти 3000 кілометрів. Потенційно він може вражати об'єкти навіть у Сибіру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ