Today.ua

Україна вперше в історії відмовилася від імпорту газу і збільшила власне видобування

Україна цієї зими забезпечуватиме громадян газом виключно із власних запасів. Імпорт блакитного палива було припинено.

Збільшення видобутку власного газу дозволило Україні принаймні на якийсь час відмовитися від імпорту.

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов зазначив, що протягом останнього року власний видобуток газу зріс на 7%, що є суттєво. Основний видобуток зараз зосереджений у Полтавській та Харківській областях.

"Ми його не тільки зберегли, а збільшили. Це дозволило нам фактично входити цієї зими без імпорту природного газу з інших країн. Вперше в історії України така подія сталася, цю зиму ми пройдемо за рахунок власного газу", - повідомив Чернишов.

Власного газу українцям на зиму має вистачити, оскільки споживання на фоні війни знизилося, і поменшало як побутових, так і промислових абонентів. Проте на сьогоднішній день обсяги споживання газу поступово зростають.

Видобуток газу – одна з пріоритетних галузей української економіки. Багато років країна імпортувала газ за космічними цінами замість того, щоб інвестувати у власний видобуток. Найбільші запаси блакитного палива в Україні зосереджені у районі Дніпровсько-Донецької западини на території Харківської та Полтавської областей.

Проблема в тому, що значні запаси газу в українських надрах слід детально дослідити, підтверджувати сейсмічною розвідкою та пошуковим бурінням. Це потребує мільярдів доларів капіталовкладень. На сьогоднішній день видобувається газ, який лежить найближче до поверхні землі. "Укргазвидобування" збирається і далі займатися геологорозвідкою газових покладів і вирувати свердловини. У квітні 2023 року "Нафтогаз" запустив одразу дві свердловини сукупно додавши понад 300 тис. куб. м газу до добового видобутку компанії. Саме цей газ вже і буде використовуватися цієї зими.

Раніше повідомляли, що в Україні з'явиться третій комунальний платіж за газ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ