Today.ua

Україна створила дрони-камікадзе, здатні долетіти до Сибіру, - The Economist

Британські ЗМІ повідомили, що Україна створила новий ударний безпілотник, який може пролетіти 3000 кілометрів. Потенційно він може вражати об'єкти навіть у Сибіру.

У відповідь на удари по енергетичній інфраструктурі Україна цієї весни почала активно завдавати ударів по російських нафтопереробних підприємствах. Для створення флоту ударних безпілотників було витрачено сотні мільйонів доларів.

За повідомленнями інсайдерів видання The Economist, сьогодні дрони-камікадзе виробляють шість українських компаній. На тлі слабких та нерегулярних постачань зброї західними партнерами, Київ обрав тактику щодо зниження військового потенціалу Росії, завдаючи ударів її паливному сектору.

З початку цієї кампанії українським спецслужбам вдалося за допомогою безпілотників вразити понад дюжину російських НПЗ, що призвело до скорочення нафтоперероблення на 15% та заморожування експорту бензину.

Британське видання стверджує, що українським інженерам вдалося створити безпілотник, який здатний пролетіти 3 тисячі кілометрів та загрожувати російським підприємствам, розташованим у Сибіру.

Питання в тому, чи продовжаться атаки українських спецслужб на російську нафтову галузь. Білий дім недвозначно дав зрозуміти Києву, що не зацікавлений у продовженні таких атак.

З одного боку, у Вашингтоні побоюються, що це може призвести до підвищення нафтових цін, з іншого – до неконтрольованої війни у форматі "око за око". На думку американських аналітиків, у такій війні Україна може програти, пише The Economist.

Втім, один із виробників українських безпілотників повідомив британському виданню на умовах анонімності, що таку позицію у Вашингтоні поділяють далеко не всі. За його інформацією, деякі чиновники Білого дому "підморгували", передаючи побоювання президента Джо Байдена, натякаючи на те, що удари можна продовжувати.

Нагадаємо, найдальші удари за допомогою дронів-камікадзе на сьогодні були завдані Україною по Татарстану. Вдалося вразити завод з виробництва безпілотників "Шахед" у Єлабузі та один із найбільших російських НПЗ у Нижньокамську. Дальність цих ударів становила 1200-1300 км.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ