Today.ua

У ЗСУ заявили про можливість мобілізувати ще 2,5 мільйона чоловіків

В Україні можуть мобілізувати ще 2,5 мільйони чоловіків. Про це заявив голова ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко. Він зробив такий висновок за підсумками соцопитування, яке провели у січні.

Наголошено, що мобілізаційний резерв України становить близько п'яти мільйонів людей. При цьому мільйон військовозобов'язаних громадян уже захищає нашу державу.

З'явилися підсумки соціального опитування 400 чоловіків. Більшість із них не "горіли бажанням" служити, а близько 35% висловили готовність. Ще 17% від загальної кількості не змогли дати однозначної відповіді.

Іван Тимочко пояснив, що половина респондентів за два роки після початку повномасштабної війни сприймає мобілізацію як логічний процес. Це і є золота середина, про яку часто говорять. Вказано, що сильно вплинула російська пропаганда, а також той факт, що багато чоловіків вже на війні.

"Якщо розраховувати, що мобілізаційний ресурс у нас в Україні близько 5 мільйонів, і мільйон уже пішов служити, то ми можемо говорити, що з тих, хто залишився, це насправді готові так чи інакше нести військову службу - понад 2,5 мільйона. Нехай навіть два мільйони", - повідомив військовий експерт.

Тимочко висміяв заяву про те, що мобілізація 50 тисяч чоловіків стане катастрофою для України. Нагадаємо, що ця пропозиція колишнього головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного викликала суспільний резонанс.

Президент України Володимир Зеленський розкритикував ініціативу призвати до армії ще півмільйона людей. Проблеми насамперед пов'язані з фінансами.

Нагадаємо, що в Україні планують посилити мобілізацію. У Верховній Раді розглядають відповідний законопроєкт №10449. Нардепи прийняли його у першому читанні та готуються до другого. До документа внесено понад 4000 правок.

Раніше у Верховній Раді назвали термін служби українських чоловіків, після якого їх мають демобілізувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ