Today.ua

У Верховній Раді запропонували замінити великі електростанції сотнями дрібних

Народний депутат Андрій Герус запропонував варіант, за якого російські атаки на енергетичну структуру України втратять сенс. Він вважає, що великі електростанції слід замінити великою кількістю дрібних.

Ракетні удари росіян по енергетичних об'єктах стали для України ще торік проблемою. Взимку 2022-23 рр. росіянам вдавалося влаштовувати у містах нашої країни тимчасові блекаути. А після найбільшої атаки 22 березня 2024 року повністю без світла залишився Харків.

На думку народного депутата Андрія Геруса, який є головою комітету Верховної Ради з енергетики та житлово-комунальних послуг, українські ТЕЦ та ГЕС є зручними цілями для росіян через свої розміри.

Російські крилаті ракети досить точні та несуть велику кількість вибухівки. Якщо ППО їх не збиває, і ракети досягають цілі, руйнування та наслідки для енергетичного сектора виявляються дуже серйозними.

Нардеп запропонував максимально децентралізувати потужності, що генерують електроенергію.

"Простими словами: коли в нас є 5-10 великих електростанцій, то вони є цілями і їх можна уражати. Коли в нас будуть сотні дрібних електростанцій, які будуть розташовуватися біля споживачів, зон, де є серйозне споживання електроенергії, то дрібні обʼєкти обстрілювати ракетами буде практично нереально або дуже дорого", - сказав Андрій Герус.

Він також наголосив, що така робота в країні вже ведеться: у містах України створюються газові та сонячні електростанції, які задовольняють потреби обмеженої кількості споживачів.

Нагадаємо, директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко попередив, що влітку в українській енергомережі може виникнути дефіцит, оскільки громадяни активно використовуватимуть кондиціонери та навантаження на мережі зросте.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ