Today.ua

У США може не виявитись достатньої кількості зброї для передачі Україні

Посол України в США Оксана Маркарова засумнівалася, що Пентагон знайде достатню кількість зброї, щоб покрити суму, яку виділяє Конгрес. На військові постачання Штати нададуть 23 млрд доларів.

Маркарова зазначила, що сам факт виділення грошей ще не означає, що Збройні сили України отримають боєприпаси та озброєння на всю суму. Вона нагадала, що у законі про допомогу Україні, який сьогодні може ухвалити Сенат, на озброєння закладено 23 млрд доларів. Загальна сума допомоги, нагадаємо, становить близько 61 млрд доларів.

"Але друге питання, чи є ця техніка? Чи ми знайдемо, виробимо достатньо швидко багато техніки для того, щоб отримати?", - зазначила посол України у США.

Оксана Маркарова нагадала, що за торішньою програмою військової допомоги залишилися невитраченими близько 4 млрд доларів. Вони були виділені під конкретні постачання, але у Пентагона закінчилася відповідна номенклатура і гроші залишилися незасвоєними.

Чотири мільярди за нинішніх умов є колосальною сумою. Якби ЗСУ отримали обіцяну допомогу, ситуація на фронті могла бути набагато кращою.

Маркарова нагадала, що для пошуку доступних для купівлі та відправлення в Україну озброєнь та боєприпасів було створено контактну групу "Рамштайн". У рамках цього формату наш Генштаб позначає конкретні найменування озброєнь, які потрібні сьогодні на фронті.

"Є програми, за якими ми можемо отримувати цю техніку, купувати чи отримувати з запасів. А друге, наскільки швидко ми її знаходимо, перевіряємо, приводять її військові-американці в той стан, в якому вона може бути передана", – зазначила дипломат.

Чергове засідання у форматі "Рамштайн" має відбутися 26 квітня.

Нагадаємо, на фронті почався великий наступ росіян. Про це повідомив майор запасу НГУ Олексій Гетьман. Від оперативності західних постачань залежатиме ефективність української армії в обороні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ