Today.ua

У ПФУ розповіли, як зараховується військова служба у пільговий стаж пенсіонера

Деякі українці мають право на отримання пільгової пенсії. У Пенсійному фонді України пояснили, чи зарахують таким громадянам військову службу до пільгового стажу, і за який період.

Вийти на пенсію за віком на пільгових умовах в Україні мають громадяни, які задіяні на роботах з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці або в окремих шкідливих галузях виробництва.

Так, згідно зі статтею 8 Закону України від 20.12.1991 № 2011-ХІІ "Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", якщо на момент призову на військову службу в особливий період, який оголошується відповідно до Закону України від 06.12.1991 № 1932 -ХІІ "Про оборону України", особа працювала за професією або обіймала посаду, яка дає право на призначення пенсій на пільгових умовах, відповідний період військової служби зарахується до страхового стажу.

При цьому період військової служби не повинен перевищувати тривалості пільгової роботи, зазначили у ПФУ.

Також українцям пообіцяли захищати набутий ними стаж роботи за кордоном до страхового стажу при нарахуванні української пенсії. Крім того, військова служба за кордоном прирівнюватиметься до української, і теж враховуватиметься у стаж.

При цьому є винятки. Якщо особа, починаючи з 19 лютого 2014 року, працювала в організаціях, створених на тимчасово окупованих територіях, або на Росію, то ці роки в стаж не враховано.

Раніше в ПФУ роз'яснили, що буде зі стажем та пенсією українців, які працюють на неповну зарплату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ