Today.ua

У ПФУ розповіли, як пенсіонерам за кордоном відновити свої виплати

Деякі українці, які виїжджають за кордон, залишаються без своїх пенсійних та інших соціальних виплат. Як відновити пенсії громадянам, зокрема, особам з інвалідністю, що залишили територію України, розповіли у Пенсійному фонді України.

Зазначається, що українські пенсіонери, які проживають за межами країни, можуть по ряду причин залишитися без виплат, але пенсії можна відновити. Для цього потрібно зібрати пакет необхідних документів та надіслати їх до ПФУ.

Оскільки особисто передати документи до Пенсійного фонду пенсіонери за кордоном не можуть, це можна зробити через вебпортал електронних послуг ПФУ в розділі "Заява на перерахунок пенсій".

Перелік документів на відновлення пенсії

Згідно з українським законодавством, тимчасове чи постійне проживання за кордоном не є підставою для припинення виплати "української" пенсії.

Це означає, що будь-які рішення територіальних органів Пенсійного фонду України щодо припинення виплати пенсії українцям у зв'язку з виїздом їх за кордон протиправні, і пенсіонери мають писати до ПФУ та вимагати повернення виплат. Такі ситуації відбуваються час від часу, тому не потрібно відкладати і пенсію вам відновлять.

Раніше повідомлялося, що вже за півтора місяці в Україні виростуть пенсії для трьох категорій громадян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ