Today.ua

У НБУ назвали причини рекордного уповільнення інфляції

Нацбанк повідомив, що рівень інфляції в Україні зараз рекордно низький, якщо брати воєнний період. Вона виявилася нижчою за показник, який прогнозували в НБУ.

Фактична споживча інфляція у лютому поточного року становила 4,3%. Нижчим – 2,6%, за даними Держстату, цей показник був лише у жовтні 2020 року. У березні інфляція продовжила сповільнюватись і в річному вираженні склала приблизно 3,5%.

У НБУ пояснили, що причиною її зниження став вторинний ефект від добрих урожаїв сільськогосподарських культур, зібраних минулого року.

На початку весни агровиробники, побоюючись, що залишки врожаю пропадуть на складах із приходом тепла, у великій кількості вивели свою продукцію на ринок. Через це овочі почали падати в ціні, і це сповільнило інфляцію.

Багато українських фермерів через польські протести переорієнтувалися на внутрішній ринок. Таким чином, конкуренція додатково підвищилася, а ціни та інфляція навпаки впали.

Вартість взуття, одягу та послуг також зменшилась. У сфері послуг це обумовлено скороченням витрат на сировину та електроенергію. Через це, а також через конкуренцію в тіньовому сегменті економіки, алкоголь і цигарки дорожчали повільніше, ніж це прогнозувалося.

Через проблеми з хуситами у Червоному морі у світі зростає ціна нафти. Це вплинуло і на вартість палива в Україні в лютому цього року. Газ для автомобілів подорожчав, зокрема, через труднощі з логістикою.

На початку року Нацбанк покращив прогноз щодо інфляції на 2024 рік. Її прогнозують на рівні 8,6%.

Нагадаємо, в НБУ повідомили, що за певних умов банки мають право блокувати карти та закривати рахунки українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ