Today.ua

У Нацбанку розповіли про нову банкноту номіналом понад 1000 гривень

Українці найбільше воліють зберігати готівку у банкнотах 500 і 1000 гривень. Та водночас, попри інфляцію та збільшення готівкової маси, Нацбанк Україні поки що не планує випускати нову банкноту номіналом понад 1000 гривень.

Про це розповів заступник голови НБУ Олексій Шабан в ексклюзивному інтерв'ю, яке він дав виданню thepage.

В Україні за минулий рік значно зріс обсяг готівкової гривні. Гривня подешевшала, і заощадження громадян трохи знецінились. Водночас, нині немало українців зберігають частину своїх заощаджень у гривневій готівці. Переважно це банкноти номіналом 500 гривень.

"Наразі основна банкнота в обігу – 500 грн (28% від загальної кількості банкнот в обігу)", - розповів Шабан.

Попри це, у Нацбанку не бачать потреби кидати у жерло інфляції нову банкноту, що мала би більший номінал, ніж ті, що вже є. Тобто банкнота номіналом понад 1000 гривень зараз не на часі, каже топ-менеджер.

"Ми поки що не бачимо необхідності розгляду можливості появи таких банкнот", - зауважив Олексій Шабан.

Хоча, витіснення банкнот меншого номіналу грошима більшої вартості усе ж відбувається. Так, до війни найпопулярнішою в українців для зберігання заощаджень була банкнота у 200 гривень. Але з початком війни їй довелося поступитись у рейтингу популярності 500 гривням. Тепер замість 500 українці дедалі частіше відкладають заощадження у тисячегривневих банкнотах. Та все ж 1000 гривень поки що менш популярні, ніж 500.

Отже, 2 або 5 тисяч одним папірцем поки що не на часі, підсумував заступник голови НБУ.

Нагадаємо, нещодавно НБУ запровадив в обіг нову пам'ятну монету номіналом 10 гривень, посвячену Херсону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ