Today.ua

У Міноборони зробили заяву про виробництво власної зброї в Україні

У Міноборони повідомили про виробництво власної зброї в Україні. Глава відомства Рустем Умєров заявив про можливість розвивати вітчизняні можливості, а не лише сподіватись на допомогу партнерів.

За словами міністра оборони, основною метою України є повернення територіальних кордонів 1991 року, а курс – на вступ до НАТО. Нашу армію потрібно перевести у відповідність до принципів та стандартів Альянсу.

Міністерство оборони вже зробило замовлення на перші партії FPV-дронів. У новому 2024 році держава закупить щонайменше мільйон одиниць. Вперше вдалося визначити реальну потребу у безпілотниках. Українські фахівці працюють над здешевленням закупівлі та покращенням логістики, а також виробництвом достатньої кількості бойових частин.

Вказано, що раніше відомство не закуповувало зазначені дрони, бо у законодавстві не було чітких критеріїв та правил їх використання у полі бою. Тому їх закуповували волонтери, обласні військові адміністрації та Мінцифри, але не Міністерство оборони.

Члени нової команди змінили підходи до планування постачання озброєння та тилового майна для ЗСУ. Зазначено, що потрібно закуповувати ту зброю, яка довела ефективність і справді потрібна військовослужбовцям. Потрібно ефективно використати кожну гривню.

Рустем Умєров уточнив, що його відомство зробило ставку на вітчизняне виробництво:

"Ми  зробили акцент на закупках українського озброєння. Замовили боєприпаси основних калібрів українського виробництва. Надалі нарощуватимемо обсяг таких закупівель. Наш пріоритет – наростити українське виробництво необхідної техніки для військових".

Також стало відомо про підписання меморандуму з Міноборони США про співпрацю щодо обміну технічними даними та спільного виробництва. Очікується, що це сприятиме налагодженню в Україні виробничих можливостей щодо критично необхідних боєприпасів. Це дозволить посилити нашу обороноздатність, захистити незалежність, допоможе створити додаткові робочі місця та забезпечити надходження податків до бюджету.

"Ми почали закривати проблему із закупівлею дронів, позашляховиків, РЕБ, боєприпасів. Поступово задовольнимо потребу в інших категоріях, таких як тактичні навушники або жіноча форма", - цитує міністра "Укрінформ".

Раніше у Міноборони назвали розмір доплат військовослужбовцям у 2024 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ