В Україні наразі склалися стабільні гуртові ціни на цукор. Роздрібна ціна продукту також стабілізувалась і цілком доступна для гаманця більшості українців. Водночас в країні вироблено достатньо цього продукту, щоб його вистачило із врахуванням експортних поставок.
Про це повідомила пресслужба Мінагрополітики, посилаючись на слова першого заступника голови аграрного міністерства Тараса Висоцького.
Він, зокрема, повідомив, що з минулорічного врожаю цукрових буряків в Україні вироблено близько 1 млн 800 тисяч тонну цукру. При цьому теперішня внутрішня потреба держави становить близько мільйона тонн. Ще 650 тисяч тонн становитиме ймовірний обсяг експортних поставок. Цей обсяг визначено у Меморандумі про взаєморозуміння, підписаному в листопаді 2023 Мінагрополітики України та Національною асоціацією цукровиків України («Укрцукор»).
Меморандум було укладено з тією метою, щоб уникнути дефіциту цукру на внутрішньому ринку. Адже виробники можуть надто захопитися експортом цього продукту і залишити внутрішній ринок з дефіцитом.
Отже, якщо виходити з балансу виробленого цукру та суми, яка виходить від додавання експорту та прогнозованого внутрішнього споживання, то виходить, що на внутрішньому ринку має залишитись близько 150 тисяч тонн профіцитного цукру. А отже, ціна на нього не повинна зростати.
Втім, є також питання і щодо прогнозованого обсягу експорту. Адже, як відомо, європейські аграрії відчайдушно тиснуть на керівництво ЄС, вимагаючи скорочення аграрного імпорту з України до Європи. Отже, якщо їм вдасться "дотиснути" членів Єврокомісії, то українські виробники ризикують не експортувати навіть того, що дозволено урядом.
Нагадаємо, ще на початку переробного сезону були побоювання, що на експорт вивезуть надто багато цукру, і в Україні виникне дефіцит цього продукту.