Today.ua

У магазинах ціни на рибу зірвалися з прив'язі: що стало причиною

В Україні з 18 березня розпочався Великий піст, який триватиме до 4 травня. У цей період багато вірян обмежують себе у вживанні м'ясної їжі, переходячи на рослинні продукти, а також на страви з риби. Через це ціни на неї вже різко пішли вгору.

Втім, аналітики кажуть, що загалом подорожчання риби має бути незначним – у межах 5-10%. А після Великодня ціни взагалі мають піти на спад.

Однак уже зараз очевидно, що риба, як свіжа, так і морожена, відчутно подорожчає. Керівниця відділу маркетингу гуртового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар" Тетяна Попович пояснює таке зростання цін різким збільшенням попиту на рибу та продукти з неї. Люди, які дотримуються посту, намагаються шукати альтернативу м'ясу у морепродуктах, а також у річковій рибі. 

"Початок Великого посту традиційно впливає на зростання попиту на рибу та морепродукти в Україні. Це призводить до збільшення попиту на рибу, як свіжу, так і морожену, у відповідь зростає вартість. Я не прогнозую драматичного розвитку подій та стрибків цін чи дефіциту. Зростання обмежиться 5-10%", – прогнозує Попович.

Водночас ринок навчився швидко реагувати на зміну споживацьких настроїв. Отже на цей період продавці збільшують не лише обсяг пропозиції морепродуктів, а й їхніх асортимент.

Які зараз ціни на рибу у супермаркетах

Великі торговельні мережі вже продають скумбрію в середньому по 147,35 грн/кг, що на 9 грн вище за ту ціну, що була в лютому. Причому у різних рітейлерів ціна цієї риби може відрізнятись на 30 гривень. Зокрема, зараз вони пропонують скумбрію за такими цінами:

Водночас вартість живого коропа стала навіть трохи нижчою. Щоправда, це зниження, радше, можна назвати символічним – на 35 копійок. Тобто зараз його середня ціна становить 171,03 грн/кг. Зокрема, у торгових мережах ціни на нього встановлені такі:

Нагадаємо, в супермаркетах АТБ знизили ціни на деякі продукти до 40%. Знижки триматимуться ще сьогодні і завтра, 26 березня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ