Today.ua

У Києві хочуть відмовитися від паперових квитанцій за комуналку, але є один нюанс

Столична влада хоче відмовитися від паперових квитанцій на оплату комунальних послуг і повністю перевести весь облік в онлайн-режим. Автоматизація справді стане зручним нововведенням для киян, але голова Спілки споживачів комунальних послуг України Олег Попенко бачить у цьому свої мінуси.

За його словами, комунальні служби дійсно заощадять чимало грошей на друку платіжок, але відмова від паперових квитанцій включає небезпечні приховані нюанси для самих споживачів. У разі виникнення непорозумінь чи неясностей у нарахуваннях, паперові рахунки-фактури відіграють ключову роль у встановленні порушень прав споживачів у судових спорах, пов'язаних із забезпеченням комунальних послуг.

На відміну від електронних квитанцій, що видаються після онлайн-оплати, паперові рахунки містять детальнішу інформацію. Вони відображають усі фінансові аспекти, включаючи обсяг спожитих послуг, тоді як в електронній квитанції вказується лише загальна сума для оплати за певний період. Це означає, що в разі потреби довести свою правоту в суді або вирішити конфлікти з постачальниками комунальних послуг, споживачам буде набагато складніше, оскільки вони не матимуть на руках усі необхідні дані.

Експерти також попереджають, що відмова від паперових рахунків може сприяти збільшенню шахрайських схем з боку монополістів у сфері комунальних послуг. За судовим запитом монополісти можуть надати суду будь-яку інтерпретацію даних на власний розсуд, що може утруднити розуміння суті претензій із боку клієнтів.

"Раджу не поспішати відмовлятися від діючих паперових рахунків за комунальні послуги, особливо за водопостачання, опалення тощо. Принаймні доти, доки КМДА не визнає цю проблему і не розробить принципово іншу електронну систему оплати за комунальні послуги, де будуть детально вказані всі показники, всі обсяги та всі дані щодо нарахування сум за комунальні послуги", – додав Попенко.

Як отримати електронну платіжку на оплату комуналки

У центрі комунального сервісу розповіли, як кияни можуть сформувати рахунок на оплату комунальних послуг в особистому кабінеті споживача.

Спочатку потрібно вибрати опцію відмови від паперового рахунку-повідомлення, після чого у клієнта з'явиться можливість завантажувати електронну версію квитанцій.

Все, що потрібно, так це натиснути кнопку "завантажити рахунок" на сторінці онлайн рахунку, а потім підтвердити завантаження, вказавши місце зберігання квитанцій на вашому пристрої.

Раніше повідомлялося, як зростуть тарифи на комуналку після закінчення опалювального сезону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ