Today.ua

У Києві подорожчала оренда квартир: скільки коштує житло на початку березня

Ціни на оренду житла у Києві практично повернулися до довоєнних значень. Це сталося попри численні обстріли, які столиця зазнавала у зимовий період.

Усього за рік вартість оренди однокімнатної квартири у Києві збільшилась на 50%. Якщо взимку 2022/23 років її можна було зняти за 8 тисяч гривень на місяць, то зараз – за 12 тисяч. Середня вартість оренди на кінець зими складала близько 12 500 грн.

Ціна оренди варіюється залежно від престижності району. Найдорожчий – Печерський, де вартість оренди однокімнатної квартири може сягати майже 27 тисяч гривень на місяць. Житло в цьому районі столиці можна зняти і вдвічі дешевше, але це буде квартира без меблів та побутової техніки.

А, наприклад, у Деснянському районі столиці можна знайти житло лише за 8 тисяч. Приблизно такі ж ціни у Святошинському районі. Зрозуміло, в елітних житлових комплексах оренда квартир значно дорожча, ніж у "хрущовках".

Серед розміщених на сайтах нерухомості оголошень можна знайти повідомлення про здачу в оренду однокімнатної квартири вартістю понад 70 тисяч гривень. Це велика, площею понад 50 квадратних метрів, квартира з дизайнерським ремонтом.

На початку війни, коли російські війська рухалися до столиці, Київ залишила велика кількість людей. Пропозиція на ринку оренди житла значно перевищила попит та її вартість суттєво впала. Зараз ринок житла у столиці майже повернувся до довоєнних значень.

Однак так відбувається не у всіх українських містах. У Харкові, який досі регулярно зазнає ракетних обстрілів, сьогодні житло можна купити за ціною комп'ютера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ