Today.ua

Ціни на овочі в Україні впадуть, - у Мінагро назвали причину

В Україні очікується зниження цін на овочі у весняний період. У Міністерстві аграрної політики та продовольства назвали причину.

Українським аграріям виділили 500 млн грн у вигляді грантів на облаштування теплиць, ягідників, садів, виноградників. При цьому 30 заявок надійшло на теплиці та понад 130 – на садівництво. Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький повідомив, що підтримці фермерів буде закладено близько 2 тисяч гектарів нових садів.

"Загалом видано позитивне рішення на виплату у вигляді грантів на суму 590 млн грн. Також завдяки грантам буде створено близько 40 га нових теплиць”, – зазначив чиновник.

Вказано, що завдяки виданим грантам буде створено понад 17,6 тисячі сезонних робочих місць та 1200 постійних. Серед них – внутрішньо переміщені особи, які прибули до сільської місцевості.

За словами Висоцького, найзатребуванішими культурами у претендентів на виплати виявилися горіх, яблуня, лохина, а також помідори та огірки. Він наголосив, що в рамках реалізації грантової програми передбачено понад 10 культур для висаджування. Серед них – фундук, малина, виноград, суниця, обліпиха, черешня та слива. Йдеться про продукцію, яка добре росте у наших кліматичних умовах.

Представник Мінагро уточнив, що грантова програма діє з 2022 року. Вона користується великим попитом з боку аграріїв, охоплює не лише овочі, а й ягоди, салати та квіти.

Відомство планує побачити перший ефект від реалізації ініціативи вже навесні 2023 року.

Очікується, що в Україні зменшаться перепади цін між тепличними та сезонними продуктами. Минулих років доводилося багато імпортувати. Ціни на товари залежали від курсу долара та логістичних ризиків.

"Свіжа продукція вже не так залежатиме від перетину кордону, буде ближче до споживача. Це має вплинути на зниження середньозваженої ціни тепличних овочів", - цитує заступник міністра Цензор.НЕТ.

Нагадаємо, що в Україні почали стрімко дорожчати сезонні овочі – картопля, цибуля та капуста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ