Today.ua

Студенти обиратимуть собі спеціальність після двох років навчання у виші

Українська вища школа функціонуватиме за новими правилами. Так, студенти-контрактники самі зможуть обирати тривалість навчання у виші. Крім того, майбутню спеціальність студенти обиратимуть після 1-2 курсів навчання.

Такі зміни в організації вищої освіти передбачені новим законопроектом, який був схвалений урядом.

Студентам дають більше вибору під час навчання. Вони зможуть самі обирати собі освітню траєкторію. Зокрема, студенти-контрактники матимуть змогу обирати термін навчання. Наприклад, вони зможуть обрати собі більше навантаження і пройти бакалаврат за 3 роки, а не за 4. А можуть і навпаки – розтягнути роки навчання на бакалавраті до 5-6 років. Відповідно, у них буде більший строк для засвоєння предметів і не таке інтенсивне навантаження. І вони цілком зможуть поєднувати навчання з роботою.

Ще одна важлива новація – вибір спеціальності не перед вступом у виш, а після року-двох навчання. Студент вступатиме на певний напрямок і перші рік-два вивчатиме загальні дисципліни, що об'єднують спектр спеціальностей із певної галузі діяльності. Наприклад, обравши галузь "Соціальні науки", студент зможе після року-двох вивчення загальних дисциплін обрати собі згодом вузьку спеціалізацію: соціологію, соціальну роботу, політологію.

Така новація буде корисна тим, що більшість 17-річних випускників шкіл (іще по суті дітей) погано знають, чим би вони хотіли займатись у подальшому житті. Однак після року-двох занурення в обрану галузь, вони вже більше розумітимуть, якій спеціальності хотіли би присвятити життя.

"У 17 років суперскладно вибрати професію на все життя. Тому даємо студентам більше часу та можливостей, щоб визначитися. Вступаєте на певну галузь, 1—2 роки вивчаєте загальні предмети, далі — вибираєте конкретну спеціальність, яка до душі", - роз'яснив новацію очільник Мінцифри Михайло Федоров.

Нагадаємо, крім того, у вишах скасують заочну та вечірню форми навчання. Замість них буде більш сучасна – дистанційна форма, яка даватиме студенту більше можливостей для якісного засвоєння дисциплін, а також дозволить самому формувати графік навчання та поєднувати його з роботою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ