Today.ua

Строковики повертаються додому: в Україні розпочалася масштабна демобілізація молодих чоловіків

В Україні розпочалася масштабна демобілізація строковиків, яку раніше погодив президент Володимир Зеленський. Із ЗСУ звільняють молодих чоловіків, які почали служити до повномасштабної війни з російськими окупантами. Вони залишаються військовозобов'язаними громадянами – у запасі.

Звільнення строковиків у запас стартувало сьогодні, 1 квітня. Це чоловіки, які на момент вторгнення загарбників у 2022 році перебували у Силах оборони.

Нагадаємо, що указ про демобілізацію строковиків оприлюднили 7 березня. У ньому зазначено, що рішення глави держави стосується військових ЗС та інших формувань, а також співробітників Державної спецслужби транспорту. Їм довелося нести службу довше за встановлений термін, бо сталася надзвичайна подія – на нашу територію прийшли окупанти.

Воєнний стан та мобілізація діють в Україні з 22 лютого 2022 року. Їх багаторазово продовжували. Наразі термін дії пролонгували до 13 травня 2024 року.

Представники територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки масово видають повістки чоловікам призовного віку – з 18 років для тих, хто має досвід служби, та з 27 років для всіх інших чоловіків.

У Верховній Раді розглядають оновлений законопроєкт про зміну та правила мобілізації. Документ №10449 вже став скандальним. Депутати парламенту підтримали його у першому читанні, а напередодні перестали обговорювати поправки. Очікується, що новий закон може з'явитися вже у квітні, останній термін – до кінця весни.

Серед інших змін - зниження мобілізаційного віку до 25 років. Проте нардепи відмовилися від економічного бронювання, а також від вручення електронних повісток через інтернет-ресурси.

Раніше повідомлялося, як проводитиметься мобілізація в Україні з 1 квітня, і кому першочергово вручатимуть повістки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ