Today.ua

США закликали переглянути тарифи: у НКРЕКП оголосили про лібералізацію ринку електроенергії

США рекомендували Україні запровадити програму лібералізації тарифів на світло та газ, а незаможних українців забезпечити субсидіями. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), заявила про подальшу лібералізацію ринку електроенергії.

У пресслужбі організації повідомили, що НКРЕКП планує розглянути питання щодо перегляду прайс-кепів на організованих сегментах ринку електроенергії. Наголошено, що йдеться не лише про виконання зобов'язань, які Україна взяла перед міжнародними партнерами та Енергетичною спільнотою, зокрема для прискорення європейської інтеграції.

Ухвалення рішення – це черговий крок регулятора для подальшої лібералізації ринку електричної енергії та синхронізації стандартів роботи вітчизняного ринку з європейськими. Це є обов'язковою умовою для вступу України до Євросоюзу.

Також зазначено, що перегляд граничних цін на організованих сегментах ринку електроенергії та розширення часових меж їх реалізації створює фінансово-економічну основу для роботи на ринку пікової розподіленої генерації. Це дуже важливо для зміцнення енергетичної системи в осінньо-зимовий період 2023-2024 років в умовах воєнного стану. Очікується, що зміни стануть ефективним інструментом для покращення інвестиційного клімату в Україні, зокрема залучення інвестицій в енергетичну сферу.

Нагадаємо, що державне підприємство "Оператор ринку" раніше заявило, що для повної синхронізації з енергоринком Євросоюзу прайс-кепи в Україні потрібно підвищити до європейського рівня. Голова Комітету з енергетичного права Національної асоціації адвокатів України Олександр Трофимець наголошував, що запропоноване підвищення прайс-кепів не допоможе спростити імпорт електричної енергії.

Що буде з тарифами на світло

США рекомендували Україні провести лібералізацію тарифів на електроенергію та газ. Це означає, що вартість вказаних комунальних послуг може зрости. В уряді вже відреагували на ініціативу. Міністр соціальної політики Оксана Жолнович заявила, що наша країна готова виконати цю умову партнерів. Проте, малозабезпечені громадяни будуть захищені субсидіями.

"Лібералізація цін передбачає можливість підвищувати ціни і водночас балансувати зростання цін субсидією. Так, ми до цього готові. У бюджеті на 2024 рік передбачили 50 млрд грн на субсидії", - пояснила чиновниця.

Раніше українців закликали готуватися до вимкнення електроенергії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ