Today.ua

Спікер Зеленського розповів, який документ влітку передадуть Путіну

Прессекретар Президента України Сергій Никифоров вважає, що швейцарський Саміт миру може наблизити завершення війни. Після заходу країни-учасниці мають намір звернутися до російського диктатора Володимира Путіна.

Підготовка до Глобального саміту миру триває повним ходом. У середині червня його має прийняти Швейцарія.

За словами Сергія Никифорова, прессекретаря президента України Володимира Зеленського, учасники цього форуму сконцентруються на тому, щоб виробити єдину позицію щодо припинення російсько-української війни.

"Україна та Швейцарія організовують саміт миру, на якому країни світу, які шанують міжнародне право та статут ООН, мають виробити спільну переговорну позицію і передати її Росії", - розповів Никифоров.

Що має статися після цього, Никифоров не уточнив.

Нагадаємо, Росію на Глобальний саміт миру не запрошено. Оскільки його порядок денний формуватиметься на основі мирного плану президента Зеленського, складно уявити, що в Кремлі прислухаються до рішень, вироблених на цьому заході. Про це прямо заявив прессекретар Путіна Дмитро Пєсков.

"Про яку серйозну конференцію з серйозними очікуваннями, яку результативність можна говорити без участі Росії. Це абсолютно неможливо", — заявив Пєсков.

Зазначимо, що на Глобальному саміті миру, який відбудеться 15-16 червня у Люцерні, очікується присутність представників 100 країн.

Фактично, комюніке Глобального саміту миру стане запрошенням Москви до переговорів. Це суперечить заявам представника ГУР МО Вадима Скібіцького, який сказав, що дипломатичні контакти з агресором можуть розпочатися не раніше ніж у другій половині наступного року.

Проте Скібіцький вважає, що війна так чи інакше закінчиться за столом переговорів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ