Today.ua

“Ситуація серйозна“: Берлін зможе прийняти ще 5500 українських біженців до кінця року

Німеччина прийняла понад мільйон українських біженців та заявила про дефіцит місць. Проте Берлін вирішив облаштувати безплатне житло для розміщення ще 5500 наших співвітчизників.

Українців приваблюють високий рівень життя та соціальні виплати у Німеччині, яких немає у багатьох інших європейських країнах. Кількість людей, які шукають притулок, стрімко зростає.

Сенат ухвалив рішення до кінця 2023 року збільшити кількість місць у колишніх аеропортах у Темпельхофі та Тегелі, а також розселити біженців у гуртожитках та готелях.

"Ситуація серйозна. Ми зіткнулися із серйозними проблемами, коли справа доходить до розміщення біженців. Цифри за останні кілька днів і тижнів значно зросли. Усі приміщення в Берліні зайняті, тому Сенат має діяти", – зазначив бургомістр Берліна Кай Вегнер.

Влада схвалила облаштування близько 5500 місць, 1500 з яких орендують для біженців у хостелах та готелях. Ще 400-600 осіб зможуть зупинитись на території додаткового ангару у Темпельхофі.

У колишньому аеропорту Тегель розмістять вдвічі більше біженців. Наразі там 3600 місць, а до кінця грудня очікується облаштування ще 3000.

У колишньому будівельному магазині з'явиться від 300 до 400 місць, а території колишньої психіатричної лікарні в Берліні-Райнікендорфі дах над головою у наметі отримають ще близько 200 осіб.

Чиновники звернули увагу на те, що надання безкоштовного житла українським біженцям має бути тимчасовим заходом, і важливо сприяти інтеграції громадян.

Сенатор з питань інтеграції Канселя Кізілтепе наголосив, що планується створення резерву – і кількість місць може збільшитися до 8000. Але для цього потрібно продовжити дискусії та переговори з представниками влади.

Нагадаємо, що за даними опитування близько 40% українських біженців планують повернутися з Німеччини до України, а лише 9% вирішили залишитись там назавжди. Близько третини респондентів хочуть затриматись у Німеччині на рік, а 22% ще не визначились.

У Німеччині виник гострий дефіцит працівників: названо вакансії та зарплати, на які можуть розраховувати українські біженці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ