Today.ua

Система “Оберіг“ допомагає шукати ухилянтів через їхніх роботодавців

Завдяки можливості отримати інформацію про громадянина з різних реєстрів співробітникам ТЦК стало простіше шукати ухилянтів від мобілізації. Зокрема їм допомагає в цьому інформація про платників податків.

Заступник начальника мобілізаційного відділу ТЦК та СП Солом'янського району Києва Павло Литвин розповів, що дані про платників податків, які з'явилися у системі "Оберіг", дозволяють бачити, де працевлаштований військовозобов'язаний.

Отримавши цю інформацію, працівники ТЦК звертаються до роботодавця, щоб через нього забезпечити явку громадянина до військкомату.

"Паперовий облік військовозобов’язаних мав суттєву ваду: людина формально перебувала на обліку, а реально ТЦК не знало, де її шукати. Начебто маємо десятки тисяч військовозобов’язаних, а поповнити армію ніким. Спробуй, вручи повістку, якщо людина не відчиняє тобі двері…", – заявив Павло Литвин.

Заяви про цілодобову роботу ТЦК він назвав популізмом. За словами Литвина, для цього їм необхідно було б мати вдвічі більші штати працівників. До того ж, за словами військкома, це не має сенсу, адже у комендантську годину військовозобов'язаний не може прибути до ТЦК та СП, уникнувши штрафу.

Фактично, відділи ТЦК та СП працюють у режимі 24/7, але послуги надають лише у робочий час. Він зазначив, що військовослужбовці справді перебувають на службі постійно, але у військкоматах працюють і цивільні особи, а їхній робочий день нормований вісьма годинами з перервою на обід.

Павло Литвин повідомив, що з моменту набрання чинності законом про мобілізацію до ТЦК та СП Солом'янського району звернулися близько 400 військовозобов'язаних.

Нагадаємо, ТЦК передали до Нацполіції дані про 94,5 тисячі чоловіків, які уникають відвідування військкоматів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ