Today.ua

Швеція запланувала зміни для українців, які проживають у країні

Шведський уряд планує запровадити нові правила для українців, які проживають у цій країні. І набути чинності вони можуть уже восени. Що зміниться для українських громадян?

Українці, які зареєстровані у Швеції, мають право на стоматологічну та медичну допомогу, а також на виплати з догляду за дітьми. Але для того, щоб потрапити до регістру населення та отримати номер соціального страхування, громадянам України потрібно прожити три роки у цій скандинавській країні.

Однак шведський уряд хоче змінити це правило. Пропонується скоротити необхідний термін з трьох років до одного року.

"Це буде великим поліпшенням. Це означає, що вони мають повний доступ до медичного обслуговування. Вони отримують доступ до стоматологічної допомоги. Вони отримують можливість доглядати дітей та перебувати у відпустці для догляду за дитиною", - зазначила міністр міграції Марія Малмер Стенергард.

Вона також додала, що, отримавши номер соціального страхування, українці зможуть отримати банківський ідентифікатор, який полегшує контакт із владою.

Водночас українські громадяни у Швеції зможуть стати учасниками програми з працевлаштування, а також отримуватимуть вищу соціальну допомогу. Проте їм не виплачуватиметься допомога на житло та дітей.

Планується, що нові правила розпочнуть діяти вже з 1 листопада 2024 року.

Нагадаємо, що українські біженці у Німеччині активно відмовляються від роботи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ