Today.ua

Швейцарія виділить Україні 5,5 млрд доларів

Комітет із безпеки швейцарського парламенту проголосував за виділення 10,1 млрд швейцарських франків на покращення обороноздатності країни. Половину цієї суми отримає Україна.

Цей законопроєкт продовжує свій рух по парламентських інстанціях з великими труднощами. У комітеті його ухвалили вісьмома голосами проти п'яти. Такий самий жорстокий опір документ може зустріти під час голосування у Федеральних зборах Швейцарії – так називається місцевий парламент.

Праві партії опираються тиску західних союзників, які вимагають нарівні з іншими провідними європейськими країнами допомогти Україні. Вони вважають, що це порушує нейтральний статус держави. Нагадаємо, Швейцарії вдалося витримати нейтралітет навіть у роки Другої світової війни.

Законопроєкт передбачає виділення 10,1 млрд швейцарських франків, з яких 5 млрд (близько $5,5 млрд) підуть на допомогу Україні, а решта грошей – на зміцнення обороноздатності Швейцарії.

Фактично виділення цієї суми Києву безпосередньо не впливає на нейтральний статус держави, оскільки фінансування Сил оборони України документ не передбачає. Гроші підуть на повоєнну відбудову нашої країни та поточний ремонт пошкодженої інфраструктури. Однак швейцарські партії правого ухилу все одно не підтримують цей законопроєкт.

Раніше повідомлялося, що 5,5 млрд доларів, які планується виділити Україні, надійдуть до нашої країни протягом 12 років. Суму, еквівалентну 1,5 млрд швейцарських франків, спрямують до 2028 року. Інші 3,5 млрд надходитимуть до нашої країни в період 2029-2036 років.

Нагадаємо, в одній з областей України діє програма підтримки місцевих мешканців від швейцарського фонду. За нею можна протягом трьох місяців отримувати по 3600 грн на кожного члена сім'ї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ