Ласувати шоколадом незабаром зможуть собі дозволити лише багаті люди. Через стрімке зростання цін на какао світові виробники вдалися до безпрецедентних заходів. Вони або зменшують вміст какао у кондитерських виробах, або зменшують їхню вагу, або взагалі розробляють нові ласощі, які не містять у собі какао.
Ціни на какао б'ють усі рекорди. І, судячи з прогнозів експертів, вони зростатимуть і далі, пише Bloomberg.
Чому зростають ціни на какао
Є дві основні причини зростання цін на какао:
- різке скорочення врожайності какао-бобів;
- складнощі з логістикою.
Втім, якщо другу проблему ще якось можна буде вирішити, то першої ніяк не оминути. Основні постачальники зернят какао на світовий ринок – країни Західної Африки. А там через посуху - страшний недорід. До того ж, навіть той врожай, що вродив, нещадно знищується шкідниками, яких розплодилося дуже багато.
Через це ціни на какао зростають у геометричній прогресії. Так, якщо попередні чотири десятиліття, до 2023 року, ф’ючерси на какао-боби коштували не дорожче ніж $3500 за тонну, то цьогоріч 22 лютого вони перевищили $6000 за тонну.
Виробники шукають, як зменшити витрати на сировину і не розполохати покупців
Шоколад – не хліб. І якщо він буде надто дорогим, то його просто перестануть купувати. Звісно, залишиться якийсь прошарок небідних людей, який зможе собі дозволити вживати шоколадки, як і раніше, але вони загалом погоди не на ринку зроблять. Тому кондитери сушать мізки, як їм виходити з ситуації.
Наприклад компанія Mars зробила свій знаменитий шоколадний батончик Galaxy на 10 грамів легшим. А Nestlé SA, яка виробляє шоколадні батончики Aero, залишила незмінним об'єм свого виробу, однак зробила його легшим завдяки більшій кількості повітряних бульбашок всередині шоколадки. Водночас компанія зі США Hershey Co., яка виробляє батончики Kit Kat, має намір наполовину збільшити потужності з випуску жувальних цукерок без шоколаду.
Отже, кожен виробник шукає виходу, як може. Однак проблема для всіх спільна: через різке скорочення пропозиції какао-бобів на ринку, світова кондитерська галузь зараз переживає не ліпші часи.
Звісно, що в Україні всі ці проблеми можна легко множити, принаймні, удвічі. Адже у нас тут ще й війна, блокада кордонів і цілком невизначена логістика. А крім того, населення стрімко убожіє, залишився "в шоколаді" тільки невеликий прошарок українців, а більшості зараз, м'яко кажучи, не до солодощів.
Нагадаємо, поки ще хоч трохи доступно, можна приготувати гарячий шоколад по-мексиканськи – солодкий напій із перцем.