Today.ua

Ринок праці змінився: українки активно освоюють “чоловічі“ професії

В Україні жінки все активніше освоюють професії, які раніше вважалися чоловічими. Середня зарплата у країні зростає, але через виїзд людей за кордон та мобілізацію чоловіків спостерігається дефіцит кваліфікованих працівників.

Це спонукає підприємства залучати жінок до робіт, які раніше вважалися чоловічими.

Так, Татьяна Мордач стала першою жінкою-водолазом-сапером в Україні. Вона і інші жінки проходять спеціальне навчання для отримання нової кваліфікації.

Тенденція до залучення жінок у такі сфери, як автозаправки, агросектор та інші робочі спеціальності, посилюється з початку повномасштабної війни. В Службі зайнятості відзначили, що 75% зареєстрованих безробітних - це жінки, які активно шукають офіційне працевлаштування і часто проходять перекваліфікацію. Вони охоче беруться за роботу у професіях, які не вважалися жіночими, отримуючи при цьому гідну зарплату.

Наприклад, Ольга Дзвоник з Львівщини, яка раніше працювала молодшою медсестрою, навчається управлінню трактором, адже у її рідному селі немає кого найняти для обробки землі.

Жінки також активно опановують професії електрозварювальника, електромонтера та водія електрокара, знаходячи роботу на великих підприємствах.

Так, у 2023 році 1,2 тисячі жінок через Службу зайнятості працевлаштувалися на будівництві, що становить 38% загальної чисельності всіх працевлаштованих у цій галузі. Для порівняння, 2021 року цей показник становив 20%.

У добувній промисловості торік знайшли роботу також 1,2 тисячі жінок, що становить 49% усіх працевлаштованих (2021 року показник був на рівні 27%). Переважна більшість серед зареєстрованих безробітних – жінки (72% чи 348 тисяч).

Загалом у 2023 році нове робоче місце знайшли 240 тисяч осіб, із них жінок – 158 тисяч (або 66%).

Нагадаємо, ринок праці відчуває гострий дефіцит фахівців: список найпопулярніших вакансій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ