Today.ua

ЗСУ отримають 19 винищувачів F-16 від Данії: збиватимуть СУ-35

Данія у рамках нового пакету військової допомоги передасть Україні 19 винищувачів F-16. Про це стало відомо за підсумками візиту до Копенгагена українського президента Володимира Зеленського.

Україна ще у 2022 році просила міжнародних партнерів передати їй сучасні західні військові літаки. Обговорювалися різні варіанти, у тому числі JAS-39 Gripen, F/A-18C/D, F-15 та Mirage 2000. Але лише наприкінці літа 2023 року міжнародні союзники погодилися виділити нашій країні сучасні військові літаки.

Нідерланди передадуть Україні 42 винищувачі F-16, а Данія – 19 винищувачів F-16. Йдеться, зокрема, про літаки F-16 у версіях AM та BM. У Данії 43 таких літаки (33 AM та 10 BM), До речі, данська армія планує зняти з озброєння F-16 у 2024 році. У більш віддаленій перспективі наша країна може також отримати бельгійські F-16. Натомість армія Бельгії прийме на озброєння F-35.

На нашу думку, передача Україні винищувачів F-16 – це найкращий варіант. Це наймасовіший військовий літак у світі. Тобто їх багато. До них простіше дістати запчастини. Є багато пілотів та техніків, які знають цей літак. Найняти іноземних інструкторів за необхідності не складе труднощів. Без великих зусиль можна також створити сервісну та ремонтну базу.

Крім того, F-16, на відміну, наприклад, від Mirage 2000, інтегрується з широким спектром озброєння, у тому числі із сучасною високоточною зброєю. Цей літак характеризується відносно невисокою вартістю та простою експлуатацією. Хоча, звичайно, за цими показниками краще шведський Gripen.

Головне питання полягає в тому, чи зможуть F-16 AM/BM змінити хід війни. Це літаки другого покоління з новітніми технологіями. Вважають, що після модернізації вони відповідають F-16 третього покоління. Ці винищувачі можуть використовувати сучасні західні ракети, зокрема високоточні. Очікується, що F-16 зможуть успішно протистояти Су-30 та Су-35, які використовують російські окупанти.

На наш погляд, багато залежатиме від рівня підготовки наших пілотів, а також від того, до якого рівня модернізують ці винищувачі. До речі, очікується, що українські пілоти закінчать навчання на F-16 навесні 2024 року.

Раніше стало відомо, що Україна вже отримала пускові установки Wolfram для британських ракет Brimstone.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ